1 milyon hastaya şok!

Kişisel Veri Güvenliği kanunuyla 80 milyon kişinin sağlık verilerini tek merkezde toplamaya hazırlanan devlet, hazırlıksız yakalandı.

1 milyon hastaya şok!

Anonymous isimli hacker grubu tarafından 33 hastaneye yönelik yapılan siber saldırıyla 1 milyona yakın hastanın kimlik bilgileri çalındı. Türkiye genelinde ise 70 milyon hastanın kişisel bilgilerinin çalındığından endişe ediliyor. Vatandaşların, hastalıkları, kimlik bilgileri, adresleri, cep telefonları gibi çok özel verileri ortalığa saçıldı.


Sağlık Bakanlığı, saldırıdan sadece Diyarbakır’daki hastanelerin bir kısmının etkilendiğini iddia etti. Açıklamada, “Sağlık hizmetlerinde mağduriyet yaşanmadı. Güvenlik kusuru olan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli yasal işlemler derhal başlatılacak.” denildi,
Bursa’da 267 bin hastanın sağlık kurumlarından aldığı protokol numarası, adı, soyadı, anne ve baba ismi, doğum yeri, doğum tarihi, açık adresi, telefon numaralarının yer aldığı bilgiler çalındı. Siirt’te ise 10 binin üzerinde hastanın tedavi gördüğü doktor, aldığı sağlık raporları, test, tahlil gibi laboratuvar bilgileri hackerlerin eline geçti.



HIV listesi ifşa edildi



Çalınan kişisel bilgiler içinde engelli raporu, işitme kaybı raporu, vasilik gibi raporların yanı sıra bir ilde HIV testi yaptıranların bilgileri ifşa oldu. Kayıtlar arasında 50 hastanın HIV testi sonucu, ismi ve TC kimlik numaraları  da yer alıyor.
Siber saldırıda İstanbul’da büyük bir eğitim araştırma hastanesinin personel bilgileri de çalındı. Çalınan bilgiler arasında doktor ve diğer sağlık personelinin kimlik numaraları, sertifika eğitimleri, stajyer doktorların eğitim kayıtları ve programları, hastane personelinin maaşları, cep telefonları gibi çok gizli bilgiler var.



80 milyon veri güvenliği böyle sağlanamaz



Türk Tabipler Birliği, Türk Barolar Birliği gibi 16 kurumun katkısıyla kurulan Kişisel Sağlık Verileri Çalışma Grubu Yürütme Kurulu üyesi doktor Hasan Oğan, “Tüm sağlık verilerinin Ankara’da tek bir merkezde toplanması çalışması var. Fakat güvenlik altyapısı yetersiz, hasta rızası aranmıyor. Yayınlanan genelge ile bütün sağlık kurumlarından hastaların bilgilerinin buraya gönderilmesi isteniyor. Bu verilerin sağlık politikalarına yön vermek için toplanacağı söyleniyor. Ancak şu ana kadar bir faydasını göremedik.” ifadelerini kullandı. Oğan, genelgeyi mahkemeye götüreceklerini anlatıyor.



Çalınan bilgiler nerelerde kullanılabilir?



Yabancı istihbarat örgütleri Türkiye’ye ve kişiye karşı bilgileri kullanabilir.
Kronik hastalığı olan hastaların bilgileri ticari amaçlı firmalar tarafından kullanılabilir.
Hasta bilgileri ilaç firmaları tarafından kullanılabilir.
Kişisel sağlık verileri hastaları şantaj unsuruna açık hale getirebilir.
İş başvurularında baskı unsuru olarak kullanılabilir, kişinin işe alımı engellenebilir.
Sigorta şirketleri geriye dönük bilgiler ışığında hastayı sigorta kapsamına almak istemeyebilir.
Özellikle gizlenen bilgilerinin açığa çıkması kadın cinayetlerine kapı aralayabilir.

YENİ HAYAT
<< Önceki Haber 1 milyon hastaya şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER