YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni yükseköğretim yasasının, eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, kalite odaklı rekabet ilkeleri esaslı gelişimi içereceğini söyledi.
Üniversitelerde Bölgesel Odaklı Misyon Farklılaşmasına Yönelik Değerlendirme Toplantısı'na, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri ve Kalkınma Bakanlığı ile YÖK'ten üst düzey bürokratların katılımıyla YÖK Başkanlığı'nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç, üniversitelerin mevcut durumları değerlendirildiğinde, hepsinin birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilimi olduğunu belirterek, bütün üniversitelerin 'uluslararası üniversite' olmak istediğini ifade etti.
Yeni kurulan üniversitelerin hepsinin uluslararası nitelikleri gözetmesinin gerektiğini, fakat bu üniversitelerin her birinin farklı değerler üretmesinin zaruriyetini vurgulayan Saraç, bu üniversitelerin Türkiye'deki köklü üniversitelerle yarışmalarını, onlarla aynı misyona sahip olmaya kendilerini zorlamalarının doğru olmadığını kaydetti.
Saraç, yeni kurulan bu üniversitelerin, eğitim süreci fonksiyonlarını yerine getirirlerken, araştırma sürecinde ise bölgeyle ilgili alanlarda ihtisaslaşabileceklerini ve bölgesinin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerini belirtti.
Kamuoyunun gündeminde olan 'Yeni Yükseköğretim Yasası' hakkında YÖK Başkanı, yeni yükseköğretim yasasının, eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, liyakat ve ehliyet, çeşitlilik ve ihtisaslaşma, kalite odaklı rekabet ilkeleri esaslı gelişimi içereceğini vurguladı. Yapılan bu çalışma ile yeni yükseköğretim mevzuatının da bir uygulaması niteliğinde olacağını kaydeden Yekta Saraç, toplantı sonuçlarını yarın Başbakan ile paylaşacakları bilgisini verdi.
Toplantıda konuşma konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise özellikle son yıllarda yükseköğretim sisteminde hızlı bir gelişme yaşandığını, kalkınma anlayışlarının insan odaklı olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "Üniversiteler bu ülkenin değerli varlıkları. Üniversitelere baktığımızda üç temel işlevi olduğunu görüyoruz: Birincisi eğitim, ikincisi araştırma, üçüncüsü de kalkınma. Üniversiteler bilgi üreten, araştırma yapan kurumlar olacak ama bunlar yeterli değil. Üniversiteler aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. Üniversitelerde çok ciddi bir insan gücü potansiyeli var. Bizim de kalkınma anlayışımız insan odaklı kalkınma anlayışı. İnsanımızın donanımını ne kadar artırırsak, hedeflerimize o denli yaklaşacağız. 2023 ve sonrası hedeflerine ulaşacaksak, bunu nitelikli, donanımlı insanımızla başaracağız. Rekabetçi bir yapıyla başaracağız. Asıl kalıcı olan kalkınma da budur zaten." dedi.
Kalkınmanın özünün 'nitelikli insan' olduğunu ifade eden Cevdet Yılmaz, bu hususta da üniversitelerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Üniversitelerin bulundukları çevreyle daha çok etkileşimde bulunması gerektiğine dikkati çeken Kalkınma Bakanı, bölgesel kalkınma için üniversitelerin toplumla daha çok iç içe olması gerektiğine dikkat çekti. CİHAN