Önce ismi deşifre edildi. Dilekçesindeki ‘hırsızlık’ sözü nedeniyle de belediye başkanı dava açtı. Yolsuzluk iddiaları soruşturulmadı, vatandaş ise yargılanıyor Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde usulsüzlük iddalarını Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) bildiren vatandaşın başına gelmedik kalmadı.Ankara’da özel bir şirkette mühendis olan Numan Bilginer yakını vasıtasıyla Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzlukları öğrendi.
İHALELERE FESAT KARIŞTI
İddiaya göre; Erzurum kent merkezi ve ilçelerdeki birçok fen işleri ihalelerine fesat karıştırılıyordu. İşler usulüne uygun olmuyor ve hak edişler kesilerek ödemeler yapılıyordu. İhalelerin çoğunluğu belediyenin şirketi olan Palandöken Yat. İnş. A.Ş’ye, bir kısmı da tanıdık firmalara pazarlık usulü veriliyordu.
SUÇ DUYURUSU YAPTI
BİMER başvurusunda Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in yeğeni İbrahim Sekmen’in genel müdür atandığı şirkete aktarılan paraların ve doğrudan alımla verilen işlerin sorgulanmasını isteyen Numan Bilginer, Mart 2014’te Erzurum Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusu yaptı. Ancak, kısa süre sonra kimliği ifşa olan vatandaş hakkında Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ihbarda kullanılan kelimeler nedeniyle hakaret ve sövme davası açtı.
‘ADINI DEŞİFRE ETTİLER’
Kimliğinin ifşa edilmesi karşısında neye uğradığını şaşıran Bilginer, BİMER’e yine ihbarda bulunarak usulsüzlük soruşturmasının açılmasını ve kendisini ifşa edenlerin bulunmasını istedi.
‘SUÇLARI GÖRMÜYORLAR’
Yaşadıkları karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Numan Bilginer. şunları anlattı: “Milletin parasını koruyalım diye çıktığımız yolda, sanık olarak yargılanıyorum. BİMER’e şikayet dilekçemde kullandığım ‘hırsızlık’ gibi tabirleri suç görüyorlar. Ama dilekçenin içeriğindeki suçları görmüyorlar. Benim ve ailemin can güvenliği kalmadı. Koruma talep ettik. Dikkate alınmadı. Savcılık ve emniyet birbirlerine gönderiyor.”
'KORKUDAN KONUŞMUYORLAR'
Belediye hakkında birçok yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasının olduğunu kaydeden Numan Bilginer adlı vatandaş şunları söyledi: “Örneğin tek kalemde ihaleye çıkılarak verilmesi gereken andezit kaplama işi sokak sokak, cadde cadde bölünerek doğrudan teminle kendi şirketlerine ve tanıdıklarına veriliyor. Bu düpedüz hukuki açıdan ihaleye fesat karıştırmadır. En son hurdaların usulsüz satışı olayında suçüstü yapıldı.
‘İŞTEN ATMA VE TAYİNLE TEHDİT EDİYORLAR’
Çalışanlar daha fazlasını biliyor ama korkularından kimseye bir şey söyleyemiyorlar. Tanıdık firmaların kaşelerinin belediyede bulunması, görevini dürüstçe yapmaya çalışan personele zorla evrak imzalattırmaya çalışılması, imzalamayanlara düşük performans ihtarları ve işten çıkarma ve tayin tehdidi, torpille işe girenler gibi birçok bilinen olay var.
‘ERZURUMLULAR’LA HELALLEŞMESİ LAZIM’
Korkudan kimse ağzını açamıyor. Hatta birçok yakınımdan ‘AK Parti’den üst düzey tanıdıklar var, istersen sizi uzlaştıralım’ diye teklifler geldi. Buna rağmen ben davamdan vazgeçmedim çünkü Sekmen’in benimle değil tüm Erzurumlular’la, tüyü bitmemiş bir sürü yetimle helalleşmesi, uzlaşması lazım.”
'CAN GÜVENLİĞİM YOK'
Numan Bilginer aleyhine Erzurum 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İlk duruşması Erzurum’da 14 Mayıs’ta yapılan dava 27 Ekim 2015’e ertelendi. Can güvenliği olmadığı için duruşmaya katılmayan Bilginer’in ifadesi 29 Mayıs’ta Ankara 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatla alındı. BUGÜN GAZETESİ