Samsun'da organize edilen Karadeniz Meyvecilik Günleri ve Yöresel Ürünler Pazarı Fuarı'na 30 değişik ilden katılan esnaf, tanıtımın iyi olmaması nedeniyle ziyaretçilerin yok denilecek kadar az olduğunu söyledi.
İstasyon Mahallesi'ndeki Büyükşehir Belediyesi Sevgi Gölü Parkı'nda Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği tarafından düzenlenen fuara büyük umutlarla gelen esnaf, fuarın tanıtımının yapılmamasına tepki gösterdi.
Daha önceki fuarlarda kamyon dolusu ürün sattıklarını belirten Çubuk Turşucusu Hayati Ataç, "Bize Samsun'un fuar merkezi olduğu ve Samsunluların fuara yoğun ilgi göstereceği söylenmişti. Fuar yerinin ve tarihinin yanlış tespitinden dolayı ilgi yok denilebilecek kadar çok az. Buraya gelen esnaflar şu an masraflarını dahi çıkaramıyorlar. Bir kere çarşı pazara uzak sahilin kenarında tren istasyonu fuarın şehirle bağlantısını kesiyor. Fuarın merkeze ters tarafta kalması ve havanında yağmurlu olması vatandaşın buraya gelmesini engelliyor. Türkiye'nin her bölgesinden gelen 50'nin üzerinde yöresel ürün satan esnafımız 10 gün için buraya geldi. Bu durumda tüm esnaf zarar ediyor. Bir daha Samsun'da fuar var denildiğinde biraz zor geliriz. Şuan para kazanamadığımız için otelde bile kalmıyoruz arabada yatıyoruz, arabamız otel oldu bize." dedi.
Esnaf, sözlerini şöyle sürdürdü: "Normal şartlarda öğlen saatlerinde iğne atsanız burada yere düşmemesi lazım ama biz alışveriş yapmasa da gezmeye gelen 10 kişi gördüğümüz zaman seviniyoruz. Biz bakıyoruz çiftlik caddesi ve Cumhuriyet Meydanı yağmurlu havada bile insan kaynıyor. Eğer bizim fuar bunlardan birinde kurulu olsaydı müşteriye yetişemez durumda olurduk. Çünkü Çubuk turşusu çok meşhur Samsunlularda bu lezzeti çok seviyor. Ama çoğunun fuardan haberi yok. Buraya gelenler tadına baktığında en az 1 kilo alıp gidiyor. Ben buraya satmak için büyük boy 16 bidon turşu getirdim bunun yarısı elimde kaldı onları geri götüreceğim. Ben 5 yıldır fuarlara katılıyorum diğer illere bakıldığında Samsun fuarı da insan yok denilebilir. Kayseri ve Antalya fuarlarında birer kamyon turşu satmıştık. Burada satış yapamamamızın sebebi tanıtımın iyi yapılmamasından kaynaklanıyor. Bir afişe 'Samsunlular neden fuara gelmiyorsunuz' yazıp Cumhuriyet Meydanı'nda dolaşmayı dahi düşünüyoruz."
Her gün 100'er kişilik 2 tepsi etli ve etsiz olmak üzere çiğköfte yaptığını ancak müşterinin az olması nedeniyle çiğ köfteyi kendilerinin yemek zorunda kaldığını kaydeden İbrahim Çakır, "Urfa'dan buraya 1200 kilometre yol yaparak geldik ama fuara beklediğimiz ilgi yok. Bunun nedenini de tanıtımın eksik olmasına bağlıyoruz. Yani buraya satmak için getirdiğim malın yüzde 20'sini ancak satabildim yüzde 80'ini geri götüreceğim. Samsunlular bu doğal ve yöresel lezzetlerden mahrum kaldı. Çoğu gün zarar ediyoruz. Buraya gelenlerin çoğu tesadüf çadırları görerek geldiğini söylüyor, yani tanıtım iyi yapılmamış." diye konuştu.
CİHAN