Mersin'in ilçelerinden yola çıkan Sarıkeçili Yörükleri, Karaman'a geldi. Develeri ve keçileriyle Kazımkarabekir İlçesi sınırlarında bulunan Hacıbaba Dağı'nın eteklerine konuşlanan Yörük aileleri, 11. Sarıkeçililer Geleneksel Göç Kervanı Şenliği için Çoka Çeşmesi'nin başında toplandı. İddiaya göre 14 Mayıs Cumartesi yapılan şenlik günü, bazı konuşmalarda, hükümet aleyhine konuşulurken, göçebe kültürünün yok edilmek istendiği, obaların konakladığı yerlerdeki suların kullanıma izin verilmediği ve göçebelerin her gittiği yerde bu tür sorunlarla karşılaştığı yönünde sözler söylendi.
Bunun üzerine şenliğe katılan Kazımkarabekir Belediye Başkanı Ali İhsan Alanlı, tepki gösterdi. Başkan'ın talimatı üzerine belediye tarafından bölgeye getirilen su tankeri, çöp konteynerleri, jeneratör ve kurulan bazı çadırlar, görevlilerce götürülmek istendi. Bunun üzerine bölgede bulunan Sarıkeçililer olaya tepki gösterdi. Çıkan tartışmalar arasında Belediye Başkanı Alanlı şenlik alanından ayrılırken belediye işçileri de malzemeleri götürdü.
İddiaya göre ertesi gün de Yörüklerin içerisinde bulunan Oğuzhan Çoban, şenliğe gelen misafirlerini otobüse binmeleri için Kazımkarabekir'e götürürken, belediye çalışanları tarafından yolu kesildi. Çıkan tartışmada iddiaya göre belediye çalışanları Çoban'ı tartakladı. Yaşanan bu olaya jandarma el koyarken, soruşturma başlatıldı.
'ÇADIRLARIMIZ YIKILDI'
Sarıkeçililer Yaşatma Derneği Başkanı Pervin Savran, yaşanan olaya tepki gösterdi. Çoka Çeşmesi mevkiinde şenlik yapma kararı aldıklarını anlatan Savran, "Su ve mevsim değişikliği ile ilgili burada bir panelimiz vardı. Bu suyun başında susuzluktan çıkan büyük bir kavga var. Çadırlarımız yıkıldı. İnsanlarımız engellendi. Bu alanda bulunan belediyenin getirmiş olduğu tankeri götürüp misafirlerimize saldırı oldu. Çadırlarımız yıkıldı. Toplanıp bir kısmı götürüldü. Hala sergi ve kilimlerimiz yok. Belediye personeli tarafından götürülen su tankerin arkasından misafirimizin bir tanesi 'Su gibi aksın gitsin' deyince saldırı oldu" dedi.
SORUN SU
Sorunun yüzyıllardır bölgede akan suyun kullanılmasına izin verilmemesi ve suyun maden ocağına aktarılmasından kaynaklandığını dile getiren avran, şunları söyledi:
"Keçilerimiz susuz kalıyor. Buradan geçen sayısız obamız, bütün ailemiz imkanı varsa belediyeden traktörle su satın alıyor. İmkanı olmayan da susuzluktan nereye gideceğini bilmiyor. O yüzden bu suyun maden şirketine değil de doğaya ait olduğunu söylüyoruz. Bu yüzden burada yaptığımız etkinliğe belediye başkanı ve personeli karşı çıkıp kavga çıkartarak tahribat yaptılar. Bundan şikayetçiyiz."
'YOLDA DAYAK YEDİK'
Misafirlerini ilçeye bırakırken belediye işçilerinin saldırısına uğradığını ileri süren Oğuzhan Çoban da Belediye işçilerinin kendisini ve yanındaki misafirlerini darp ettiğini ileri sürdü. Olaya jandarmanın el koyduğunu belirten Çoban, işçiler hakkında da şikayetçi olduklarını söyledi.
'PROVOKÖTÖRLÜK İÇİN GELMİŞLER'
Kazımkarabekir Belediye Başkanı AK Partili Ali İhsan Alanlı ise Sarıkeçililer'e ilçe sınırları içinde oldukları için her türlü desteği verdiklerini anlattı. Alanlı, "Ancak biz şenlik alanına vardığımızda olay farklı yerlere çekildi. Biz de geri çekilmek zorunda kaldık. İçerisinde yörük olmayan bir sürü insan vardı. Oraya sadece provokatörlük yapmaya gelmişler. Biz de bu olayın farkına vardıktan sonra geri çekildik. Biz çekilirken de bize çeşitli sıkıntılar yaşattılar. Alkış tutmaya başladılar. Küfürlerle benim üzerime yürüdüler. İşçiler ve jandarma müsaade etmedi. Biz de çekildik. Şenlik alanına provokatörlüğe ve hükümeti eleştirmeye gelmişler. Biz oraya vardıktan sonra olayın farkına vardık. Çekilirken de birçok sıkıntılar yaşatmaya çalıştılar" dedi.