Türkiye’den zorunlu göçe tabi tutulan muhacir aileler ve onların Alman dostlarının katılımı ile gerçekleşen iftar programına geniş çaplı katılım oldu.
250’yi aşkın misafirin katıldığı iftar programında akşam ezanından önce sahneye çıkan minikler, Almanca ve Türkçe dular okudu.
Schwäbisch Hall, Evanjelist Sosyal Eğitim Teknik Okulu (Evangelischen Fachschule für Sozialpädagogik Schwäbisch Hall) Müdürü Jasmin Laritz, yaptığı konuşmada, ‘Mükemmel bir davet. Gecen sene de bu programa katıldım ve çok etkilendim’ dedi. Bu tür programların misafirperverlik ve dinler arası dostluğun büyük bir rol modeli oldugunu vurgulayan Laritz, ‘Böyle güzel bir etkinliğin parçası olmama izin verdiğiniz için teşekkür ediyorum’ şeklinde konuştu.
Programda Stutgart merkezli LBE-BW e.V Derneği’nden Osman Yıldız, birlikte yaşamanın, birbirini tanıyabilmenin en güzel vesilesinin ‘Aynı masaya oturabilmek’ olduğuna dikkat çekerek Fethullah Gülen Hocaefendi’nin öğretilerinde önemli bir yer tutan hoşgörü ve toleransın önemi vurgulandı.
İftar vaktinin gelmesi ile birlikte bir müezzin akşam ezanını okudu. Akabinde Birlikte Yaşama ve Birlikte Büyüme İnisiyatifi üyelerinden olan emekli doktor Steffen Fimpel, iftar duasını Almanca olarak yaptı.
MİSAFİRLERİN GÖRÜŞLERİ
Programa katılan misafirler için bir anı defteri oluşturuldu. Bunlardan ikisi çok çarpıcıydı:
- ‘İlk gözlemim yüzleri, gözleri parlayan insanlar var burada’
- ‘Bu güzellikleri başkaları da görmeli ve yaşamalı. Gerekirse biz gelecek sene gelmeyelim, onları davet edin’
İFTAR MENÜSÜ
İftar menüsünde iftarlıklar çorba ve etli yemeklerin yanısıra vejeteryan menü de yer aldı. Tatlı olarak baklavanın sunulduğu menü misafirler tarafından tam not aldı.
TÜRK SANAT MUSIKİSİ DİNLETİSİ
Programda ayrıca 6 hanımdan kurulu Dilbeste Band ve Blumen der Hoffnung (Umut Çiçekleri) grubu üyeleri Türk Sanat Musikisi’nden klasik eserler seslendirdi.