Almanya'da Türkiye'nin ek bölgelerde sandık kurmasına izin vermedi.
Almanya'da Berlin, Köln, Münih, Frankfurt ve bunun gibi 13 konsolosluk bölgesinde sandık kurulacak ancak Kassel, Siegen, Dortmund, Fulda, Limburg, Kiel, Saarbrücken, Bielefeld, Ulm ve Mannheim’da sandık kurulmayacak.
14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28'nci dönem milletvekili genel seçimlerine 17 gün kalırken, yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşları için oy kullanma işlemi bu sabah başladı.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkedeki yurt dışı temsilciliklerinde sandık kurulları oluşturuldu. Bu seçmenler için gümrüklerde ise 4 bin 671 sandık kuruldu.
Gümrük kapılarında sandıklar açıldı
Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınır kapıları Kapıkule, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy???????'de yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar oy kullanabilecek.
Kapıkule'ye giriş, çıkış ve gar olmak üzere 3, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapılarına ise 1'er sandık kuruldu.
Sınır kapılarındaki oy verme işlemi 24 saat esasıyla gerçekleşecek ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'da sona erecek.
Havalimanının dış hatlar terminalinde, geliş ve gidiş katında belirlenen iki alana sandıklar konuldu. Oy verme işleminde önce sandık kurulu üyeleri yemin etti. Yemin edilmesinin artından sandık kurulu üyeleri zarf ve pusula sayımı yaptı.
Yurt dışında yaşayan seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde dış hatlar gidiş terminaline 6 numaralı kapının yakınına kurulan sandıkların başında sıraya girdi. Pasaport ve kimliklerini ibraz eden vatandaşlar, oylarını kullandı.
Almanya ve Fransa’da oy verme işlemi başladı
Türkiye dışında en çok seçmenin bulunduğu Almanya’da 16 kentte seçmenler yerel saatle 09.00’dan itibaren Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanmaya başladı.
Oylarını kullanmak isteyenler sabahın erken saatlerinde Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Seçmenler Köln Başkonsolosluğunda kurulan 12 sandıkta oylarını kullanmaya başladı.
Türkiye’nin, Almanya’da Berlin, Hamburg, Hannover, Münster, Essen, Düsseldorf, Köln, Mainz, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Münih ve Nürnberg kentlerinde başkonsoloslukları bulunuyor.
Bu kentlerin yanı sıra, Türkiye’nin fahri konsolosluklarının bulunduğu Aachen, Bremen ve Regensburg’da da ilave sandıklar kuruldu.
EN FAZLA SEÇMEN ALMANYA VE FRANSA’DA
Fransa’nın 6 kentinde de oy verme işlemlerine başlandı. Fransa’daki Türkler, Paris, Marsilya, Strazburg, Lyon, Nantes, Bordo kentlerindeki sandık merkezinde yerel saatle 09.00’dan itibaren oy kullanmaya başlarken bu kentlerdeki Türk seçmen, ilk turda 9 Mayıs’a kadar oy verebilecek.
Fransa’da yaşayan Türk seçmenler ayrıca Mulhouse, Clermont-Ferrand ve Ingre kentlerinde 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında oy kullanabilecek.
800 bin civarında Türk vatandaşının yaşadığı Fransa’da, 397 bin 86 Türk seçmen bulunuyor. Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner’in, seçimlerin ilk turunda Fransa’daki toplam 9 sandık merkezini ziyaret etmesi planlanıyor.
Fransa’daki oy pusulalarının 10 Mayıs’ta Türkiye’ye hava yoluyla gönderilmesi planlanırken oyları sayma işlemleri 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak.
2018’de Türkiye’deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Fransa’da yaşayan Türk seçmenlerin yüzde 47,3’ü sandığa gitmişti.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, en çok seçmenin bulunduğu ülke 1 milyon 501 bin 152 ile Almanya oldu. Almanya’yı 397 bin 86 seçmenin yaşadığı Fransa ve 286 bin 753 seçmenin kayıtlı olduğu Hollanda izledi