Yürürlükte olmayan kanun maddesi ile okul denetimi yapan valilik, 'pardon' dedi

Yürürlükte olmayan kanun maddesi ile okul denetimi yapan valilik, 'pardon' dedi

Eskişehir Valiliği, Eskişehir'de özel Samanyolu Okulları ve FEM'e bağlı dershaneleri 2008'de yürürlükten kalkmış 5442 sayılı yasanın 10/E bendine göre denetledi. Valilik, kurumların denetlenmesine dayanak gösterdiği yürürlükten kalkan kanun maddesinin sehven yazıldığını bildirerek, 'pardon' dedi.

Valilik, ikinci bir resmi yazıyla, eğitim kurumlarının bu kez 5442 sayılı kanun 11/E maddesine göre denetlendiğini belirtti. Ayrıca söz konusu, kapalı oldukları, eğitim vermedikleri yaz ayında, öğrencilere şirketten satın aldıkları yemeklerin numunesinden saklamadıkları gerekçesiyle para cezası kesildi. Ancak Avukat Selamet Şen, bu madde ile de valiliğin eğitim kurumlarına denetleme yetkisinin olmadığını, yemek nedeniyle kesilen cezanın da tam bir komedi olduğunu söyledi.

Eskişehir'de 30, 31 Temmuz 2015'te, 3 ay önce polis nezaretinde 8 ayrı devlet kurumuyla özel Samanyolu Okulları ve FEM Dershaneleri denetlenmişti. Kurumların Avukatı Selamet Şen, denetimlerin hangi yasaya göre yapıldığını Eskişehir Valiliği'ne sormuş, valilik ise resmi yazısında, 5442 sayılı yasanın 10/E bendine göre denetlediğini bildirmişti. Ancak valiliğin bildirdiği bahse konu yasanın 2008'de yürürlükten kaldırıldığı ortaya çıktı. Konunun medyada yer alması üzerine valilik Avukat Şen'e bir yazı daha gönderip, kurumların denetlenmesine dayanak gösterdiği yürürlükten kalkan kanun maddesinin sehven yazıldığını bildirdi. Valilik ikinci yazısında, eğitim kurumlarının bu kez 5442 sayılı kanun 11/E maddesine göre denetlendiğini belirtti.

AVUKAT ŞEN: İKİNCİ YAZIDAKİ MADDE DE YANLIŞ

Avukat Şen, valiliğin bildirdiği ikinci yazıdaki maddenin de yanlış olduğunu söyledi. 5580 sayılı kanunun 3. maddesinin (ek fıkra 1/32014-6528/10 maddesince) her ne ad altında olursa olsun eğitim, öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin, denetimine tabi olduğunu kaydetti. Avukat Şen, "Bu faaliyetleri yürütenler, özel öğretim kurumları için bu kanunda öngörülen kurallara uymakla yükümlüdür. Okulun açılması ile ancak Milli Eğitim Bakanlığı denetleyebilir. Neden okullar kapalı olduğu dönemde denetlendi." dedi.

OKULLARA KAPALI OLDUĞU DÖNEMDE 'YEMEK NUMUNESİ SAKLAMADIN' CEZASI

"Valilik tarafından soruşturma için bir onay, izin ibra edilmemektedir. Kurumları çağırarak yetki devri yapamaz." diyen Avukat Şen, denetime katılan Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün verdiği cevapta, okulların sadece kendileri tarafından açılış ruhsatı verilirken denetlendiğini, rutin denetim yetkisinin olmadığını belirttiğini kaydetti. Denetime gelen kurumların biri yetkisinin olmadığını ancak buna rağmen bir kurumun okullara ceza kestiğini anlatan Avukat Şen, şöyle dedi: "Okulların kapalı olmadığı dönemde 'niçin yemek numunesi saklamadın' diye okullara 7 bin lira ceza kestiler. Oysa yemek saklama işini, yemek üreten, dağıtan şirketlerin yapması gerekmekte. Yemek şirketinin yapması gereken işi müvekkil okullar yapmadı gerekçesiyle ceza kesildi. Okullar yemek üretmediği gibi yemeği şirketlerden temin etmekte. Saklama, eleman işini bu yemek şirketine ait olmasına rağmen bilinçli, hukuka aykırı olarak okullara ceza kesildi. Bunun iptali için dava açtık. Cezayı kesenler hakkında görevi kötüye kullanma suçundan suç duyurusunda bulunduk." CİHAN
<< Önceki Haber Yürürlükte olmayan kanun maddesi ile okul denetimi yapan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER