Almanya Demiryolları (DB), 10 yıl aradan sonra 2015 yılında bir milyar 300 milyon Euro zarar ettiğini açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, DB'nin tarihinde ilk defa 40 milyar Euro gelir elde ettiği belirtilirken, uzun mesafe seyahat eden yolcu sayısında yüzde 2,2 artış yaşandığı kaydedildi. Koydukları hedefe ulaşamadıklarını altını çizen DB CEO'su Dr. Rüdiger Grube, "Geçen sene karşı karşıya kaldığımız grevler yüzünden elde ettiğimiz 1,76 milyar Euro'luk Faiz ve Vergi Öncesi Kâr'ımız (FVÖK) bir önceki seneye göre ciddi ölçüde azaldı." açıklamasında bulundu.
DB'nin geçen seneki geliri yüzde 1,9 oranında veya 748 milyon Euro'ya artmasına rağmen, FVÖK bir önceki seneye kıyasla 350 milyon Euro'ya azalarak 1,76 milyar Euro'ya düştü. Zararın yük taşımacılık bölümünün nominal değerinin düşürülmesi ve şirketin genel yapılanma neticesinde ortaya çıkan 1,67 milyar Euro'luk kayıptan dolayı ortaya çıktığı ifade edildi. Öte yandan, medyada çıkan haberlere göre DB'nin ortaya çıkan zararın neticesinde yaklaşık 3 bin 500 çalışanının işine son verilecek.
İddiaya göre ülkenin Kuzey ve Batı bölgelerinde işten çıkarılması beklenen personel sayısının beş bini bulabileceği belirtildi. DB Sözcüsü ise şirketin ekonomik durumunun personeli etkileyeceğini söylerken, alınacak tedbirlerin iş temsilcileriyle görüşüldükten sonra karara bağlanacağını dile getirdi.
NET FİNANSAL BORÇ 17,5 MİLYAR EURO'YA ÇIKTI
Geçen sene DB'nin brüt sermaye harcamaları ise altyapıya yapılan yüksek yatırımdan dolayı yüzde 2,4 oranında artarak 9,3 milyar Euro'yu bulurken, net finansal borcun yıllık bazda yüzde 7,9 artarak, 17,5 milyar Euro'yu buldu. "Biz Deutsche Bahn AG'nin tarihinde en büyük yatırım kampanyasını başlatıyoruz. Finansal borcun artışı bunun ürünüdür." diyen DB Mali İŞler Müdürü Dr. Richard Lutz, sermaye piyasalarında güvenilir, istikrarlı ve sağlam bir ortak olmaya devam ettiklerini bildirdi.
Lutz, demiryolu şirketinin önümüzdeki sene 500 milyon Euro kar elde ederek, kazanç yapmaya başlayacağını sözlerin ekledi. DB, ayrıca, önümüzdeki beş sene içerisinde merkezlerinde maliyet verimliliğini artırarak 700 milyon Euro tasarruf etmeyi planlıyor. DB, bunun dışında 1994 yılından bu yana en büyük genişleme sürecini yaşıyor. Buna göre insan ve yük taşımacılığındaki verimin artması ve kâr etmedeki duraklamayı bitirme en büyük hedefler arasında sayılıyor.
Bu kapsamda gecikmelerin üç aşamalı bir program sayesinde önlenmesi hedefleniyor. DB, 2020 yılına kadar ulaşımı stabilize edecek, 2030 yılına kadar da temel düzenlemeleri yerine getirecek. Şirket önümüzdeki beş yıl içinde bu hedefler için 20 milyar Euro'luk yatırım yapacak. CİHAN