ZMO: Dolu ve yağış tarım arazilerine zarar verdi, Bakanlık devreye girmeli


Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), geçen hafta başlayarak hala devam eden dolu ve yoğun yağıştan, Türkiye'nin birçok bölgesinde bulunan tarım arazilerinin zarar gördüğünü hatırlatarak, Bakanlığın acil olarak devreye girerek üreticinin mağduriyetini giderecek çalışmalar yapması gerektiğini bildirdi.

ZMO Genel Başkanı Özden Güngör tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta itibariyle başlayan ve hala devam eden dolu ve yoğun yağış sebebiyle Türkiye`nin birçok bölgesinde tarım arazileri zarar gördüğünü vurgulayarak özellikle Ankara, Eskişehir, Afyon, Karabük, Aksaray, Denizli, Şanlıurfa, Erzurum, Kırşehir, Manisa, Burdur, Mersin, Sakarya, Yozgat, Bolu, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Tekirdağ, Çorum, Sakarya, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Ağrı'da dolu, sel ve yağışın tarla ürünleri ve meyve ağaçlarına büyük zarar verdiğini ifade etti. Başta hububat olmak üzere Şeker Pancarı, Çeltik, Mısır, Pamuk, Domates, Fasulye, Elma, Biber, Kavun, Karpuz, Fındık ve Kirazda çok büyük zarar oluştuğunu kaydeden Güngör, İç Anadolu'da henüz buğday hasadının başlamadığını, bu nedenle Kırıkkale ve Yozgat'ta yağmurun arkasından esen rüzgarın buğdayları yatırdığını belirtti. Ankara iline bağlı Gölbaşı, Haymana ve Polatlı`da Buğday ve Arpa başta olmak üzere birçok ürünün doludan dolayı adeta yok olduğunu ifade eden Güngör, Eskişehir`e bağlı Tepebaşı ilçesinde yetiştirilen tüm ürünlerin doludan çok büyük zarar gördüğüne, sebzelerin de bu yağış ve doludan etkilendiğine dikkat çekti. Güngör, Karadeniz bölgesinde fındık, Tekirdağ`da çeltik ve ayçiçeği yine doludan zarar gören ürünler arasında olduğunu vurguladı.

Güngör, dolu ve yağışların hem verimi hem de kaliteyi büyük oranda etkileyeceğini, şu ana kadar TARSİM`e sadece İç Anadolu bölgesinden dolu nedeniyle 25 bin adet zarar başvurusu yapıldığını kaydetti. Birçok ilde ekilen fasulye, domates, biber, marul, salatalık gibi ürünlerin sökülüp yeniden dikilmesi gündeme geldiğini, kirazların dallarından kopmuş ve çatlamış olduğunu ifade eden Güngör, ayrıca yağmur nedeniyle elma başta olmak üzere birçok bitkide fungal hastalıklar oluştuğunun bilgisini paylaştı. Yağışların hem verimin hem de kalite bozulmasına neden olduğunu belirten Güngör, üreticilerin bir taraftan bu konuda mağdur olurken diğer taraftan oluşan hastalıklara karşı ilaç ve gübre atmak durumunda kalmasından dolayı, bu durumun maliyetleri yükselteceğine ve bu maliyetin tüketiciye de yansıyacağına vurgu yaptı.

Üreticilerin mutlaka sigortasını yaptırması konusunda uyarı yapan Güngör, Bakanlığın acil olarak devreye girerek, üreticinin mağduriyetini giderecek çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.

CİHAN
<< Önceki Haber ZMO: Dolu ve yağış tarım arazilerine zarar verdi, Bakanlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER