SAMSUN (CİHAN)- Samsun Valisi İbrahim Şahin, zor duruma düşen insana yardımın millet olarak şiarımızda, yaşamımızda, kültürümüzde, inancımızda ve felsefemizde bulunduğunu söyledi.
Sosyal Sorumluluk Projeleri Uygulama Derneği (SORDER) Samsun'da yaşayan "Mülteci ve Sığınmacıların Sorunları" konulu panel düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele çok sayıda Suriye, Irak ve Afgan uyruklu vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan panelin açılışında konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, kalacakları son güne kadar kendilerine en iyi şekilde ev sahipliği yapacaklarını söyledi.
Samsun'da vatandaşların mültecilere karşı çok duyarlı olduğunu belirten Vali Şahin, "Samsun'da mültecilerin sorunsuz yaşamlarını sürdürmeleri için gerek çalışma arkadaşlarım gerekse belediyelerimiz gibi kurumların çok büyük özverili çalışması oldu. Bu kapsamda beni en çok sevindiren olay ise üniversite öğrencilerinden oluşan bir grubun bana gelerek mülteci vatandaşların sorunlarını bana hatırlattıklarında çok duygulandım. Aslında SORDER'in de yaptığı onların bir uzantısı. Bugünden itibaren burada ne kadar kalacaksanız kalacağınız güne kadar sorunsuz bir şekilde kalmanız için elimizden geleni yapacağız." dedi.
Mültecilerin bulundukları bölgedeki vatandaşlar ile daha çabuk kaynaşması için bazı projeler geliştirdiklerini hatırlatan Şahin, "Biz zaman zaman başta müftülük ve milli eğitim müdürlüğü ile yaptığımız toplantılarda Arapça öğretme kabiliyeti olan mülteci kardeşlerimiz için imam hatip öğrencilerine ya da Arapça öğrenmek isteyenlere ders vermeleri konusunda çalışma yapılması yönünde talimatlar vermiştim. Mülteci konumundaki bir çocuğumuz eğer ortaokul düzeyinde ise onu imam hatip okulunda bir sınıfa yerleştirelim ve Arapça dersi dışında da onlarla pratik yapsınlar. Çünkü en pratik ve hızlı dil öğrenme yollarından birisi bu." diye konuştu.
"Zor duruma düşen insana yardım bizim şiarımızda, yaşamımızda, kültürümüzde, inancımızda ve felsefemizde var" diyen Vali İbrahim Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Samsun'da bir dernek marifetiyle olabilir ya da başka bir yolla aramızda köprü oluşmasını sağlamalıyız. Çünkü ihtiyaç sahibi olan vatandaşların ihtiyaçlarını bize en hızlı şekilde ulaştırması gerekiyor bu cep telefonu veya sosyal medya üzerinden de olabilir. Hoşgörünüze sığınarak sizden de bir takım isteklerimiz var. Yaşamak için geldiğiniz Samsun'da ilçelerde veya bulunduğunuz semtlerde çevrenizdeki insanlarla daha entegre olacak, daha rahat iletişim kurabileceğiniz bir üslup kullanmanızı sizden istirham ediyorum. Sizde gördüğümü için söylemiyorum ama zaman zaman Avrupa'ya gittiğimde gördüğümden dolayı söylüyorum yani empati yapıyorum sadece Türkiye'den Avrupa'ya gitmiş olan vatandaşlarımızın oradaki insanlarla iletişimi konusundaki problemleri bizim vatandaşlarımızın orada kalmamalarıyla ilgili büyük bir baskı uyguluyor batılı ülkeler. En azından sizlerin bizlerle iç içe yaşarken bir birimizi rahatsız etmeyen bir üslüp kullanırsanız daha rahat ederiz ve hızlı bir şekilde entegre oluruz diye düşünüyorum."
Samsun'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren SORDER Başkanı Nurşen Öztürk ve mültecileri temsilen kürsüye çıkan Ziyad Cuneyt Omer'in konuşmalarının ardından müzik dinletisi yapıldı. Suriyeli gençlerden oluşan müzik grubu hem Türkçe hemde Arabça şarkılar seslendirdi. Panele katılan mülteciler söylenen şarkılarla hem hüzünlendi hemde coştu.
Mini konser sonrası Emniyet, İl Milli Eğitim, Halk Sağlığı, Kamu Hastaneleri, Aile ve Sosyal Paolitikalar gibi kurumların temsilcilerinin yer aldığı panele geçildi. Kurum temsilcilerinin sunumlarının ardından panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. CİHAN