İsviçre Savcılığı, ülkede görevli Türk Büyükelçiliği çalışanı diplomatların, İsviçre ve Türk vatandaşı olan bir iş adamını, Hizmet Hareketi mensubu diye kaçırma planı iddiası hakkında soruşturma başlatmıştı.
İsviçre gazetesi Tages-Anzeiger’in geçtiği haberde İsviçre istihbaratı kaçırma girişiminden 2016 yılında planlama aşamasında haberdar oldu. Kaçırılacak kişi polis koruması altına alındı.
O zaman, Türkiye ve İsviçre vatandaşlığına sahip 55 yaşlarında olan iş adamının başına gelenler sessiz sedasız kapatılmış ve bir skandala dönüşmemişti.
Tages-Anzeiger gazetesi, kaçırma planında yer alan iki diplomattan birinin Ankara’ya geri çağrıldığını diğer diplomatın ise Bern kentindeki görevine devam ettiğini yazdı.
Kaçırmaya çalıştıkları iş adamı uzun yıllardır İsviçre’de yaşayan, Hizmet Hareketine yakın olduğu iddia edilmişti.
Hacı Mehmet Gani
Türk diplomatlar, iş adamını kaçırmak için arkadaşı olan başka bir Türk vatandaşıyla irtibata geçiyor. Ancak bu görüşme İsviçre istihbarat birimine takılıyor ve diplomatlar izlemeye alınıyor.
Türk diplomatlar, maddi sıkıntı çeken bir gurbetçiden para karşılığında arkadaşının yemeğine veya içeceğine GHB uyuşturucu madde karıştırmasını istiyor.
TÜRKİYE'NİN ZÜRİH BAŞKONSOLOSLUĞU
İsviçre İstihbarat Servisi NDB’nin o gün takibine takılan Türkiye’nin Bern Büyükelçiliği katibi Hakan Kamil Yerge ve Basın Müşaviri Hacı Mehmet Gani’nin de yer aldığı operasyon ekibinde bu isimler haricinde MİT görevlileri de yer almış.
MİT görevlilerinin, kaçırma girişimini planlayan Bern Büyükelçiliğinde çalışan iki Türk diplomat ve onlara yardım edecek kişi ile Zürih’te bulunan Zürcher Oberland mezarlığında ve bir araba garajında olmak üzere toplam 3 defa gizlice bir araya geldiği belgelenmiş.
Bütün bu soruşturma neticesinde, İsviçre Başsavcılığı, siyasi amaçlı istihbarat toplanması ve yabancı bir devletin yasa dışı eylemlere giriştiği şüphesiyle Türk diplomatlar hakkında ceza davası açıldığını doğruladı.
Hakan Kamil Yerge
MİT görevlileri Moskova’da
İsviçre’de yaşayan bu olay Türk Dışişleri Bakanlığı'nın çabaları sayesinde, geniş çapta duyurulmadı ve bunun sonucunda uluslararası bir skandalın üzeri örtülmüş oldu.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna ve Moskova Yunus Emre Kültür Merkezi etkinliklerine katılan bazı görgü tanıklarına göre İsviçre’de adam kaçırma suçundan dolayı hakkında savcılık takibi açılan Büyükelçilik Katibi Hakan Kamil Yerge şimdi Moskova’da görev yapıyor. Ama elçilik katibi ya da elçilik kadrosundaki 'resmi görevlli diplomatlar' içerisinde adı geçmiyor.
Haliyle, daha önce İsviçre Büyükelçilik Katibi Hakan Kamil Yerge’nin Moskova’daki görevi şüphe uyandırdı.
Türkiye üzerine çalışma yapan bazı Rus gazeteciler bu gelişmeyi ‘muhtemelen MİT personeli olarak görevine devam ediyor’ şeklinde yorumladı.
Ayrıca bu şekilde sessiz görevlendirme ile İsviçre istihbaratına da duyurmamak amaçlanmış olabilir.