İmsad üretim ve ihracatını arttırdı

İMSAD 2014 yılına “üretim ve ihracat artışı” ile girdi.

İmsad üretim ve ihracatını arttırdı

 İnşaat malzemeleri 12 alt sektöründe Ocak ayı sanayi büyümesi, yüzde 10 ve üzerinde gerçekleşti. 7 alt sektörde ise üretim artışı yüzde 20 ve üzerinde oldu.

 
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenlenen "Yerel Seçimlerin Ardından Ekonomide Beklentiler” konulu ekonomi toplantısında, 2014 yılının ilk Ekonomi Raporu açıkladı. Rapora göre, Türkiye inşaat malzemeleri sanayi 2014 yılına “üretim ve ihracat artışı” ile girdi ve sektör bu yıl iç pazarla birlikte ihracat ağırlıklı büyüyecek. Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, “Şimdi gündem ekonomi olmalı, üretim, yatırım, iş ve aş olmalı” dedi.Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener’in açış konuşmasını yaptığı toplantıda, “Ülke olarak şimdiki gündemimiz ekonomi, üretim olmalı, yani iş ve aş olmalıdır. Bizler sanayiciyiz. Bizim görevimiz, üretimimizi, istihdamımızı, yatırımlarımızı ve ihracatımızı artırmaktır. Tüm sosyal paydaşlarımızla birlikte ve bütün enerjimizle bizler bunun için çalışıyoruz” dedi.
 
Sektör 2014 yılına “üretim ve ihracat artışı” ile girdi
ABD’de inşaat ve konut sektörlerinde toparlanmanın sürdüğünü, AB ülkelerinde ise üç yılın ardından inşaat sektörünün ilk kez 2014 yılında büyüme sürecine girdiğine işaret eden Yetişener, Türk inşaat malzemeleri sanayinin 2014 yılı büyüme göstergelerinin de pozitif yönde geliştiğini ifade etti. Yetişener, sektörü ve ekonomiyi daha yukarı büyüklüklere taşıyabilmek için gereken yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesi, beklenen yasa ve yönetmeliklerin ivedilikle hayata geçmesinin önemini vurguladı. Yetişener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rakamlara baktığımızda memnuniyetle görüyoruz ki, Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yılı yüzde 4 büyüme ile kapattı. 2014’te Türkiye ekonomisinin yüzde 4 oranında büyüme hedefi var.Bilindiği üzere inşaat sektörü her zaman ekonomin üstünde büyür. Geçen yıl inşaata büyüme yüzde 7,1 oranında gerçekleşti. Bunda artan kamu yatırımlarının payı yüksek oldu. Bu yıl inşaatta iç pazarın büyüme hedefi yüzde 5’in üzerinde. Ayrıca özel sektör harcamalarındaki payın 2014’te, geçtiğimiz yıla göre daha fazla olması beklenmektedir. 

Pazar yüzde 5 büyüyecek, ihracat hedefi 25 milyar dolar
Dündar Yetişener, 2014 yılı Ocak ve Şubat ayları verilerine göre, inşaat malzemeleri üretiminde ve ihracatında hızlı bir artış yaşandığını belirtti. Sektörün iç piyasa ile birlikte bu yıl ihracat ağırlıklı büyümeye devam edeceğini vurgulayan Yetişener, “Hep söylediğim gibi pergeli Türkiye’ye koyduğumuzda, 2-3 saat uçuşla varabileceğimiz tüm ülkeler bizim doğal pazarımız. Hedefimiz, onların da ötesine; Afrika’nın en ucundan, Asya’nın uzak ülkelerine kadar Türk inşat malzemelerini ulaştırmak, bu yıl 24-25 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirmektir” diye konuştu. 

Kamu spotu filmi ile Türkiye İMSAD bir ilki gerçekleştiriyor
Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle “Enerji Verimliliği” ve “Güvenli Yapı” olmak  üzere  kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan iki büyük kampanya ile Türkiye İMSAD’ın bir ilki gerçekleştirdiğine dikkati çeken Dündar Yetişener, iki kampanyanın da kamu spotu olarak televizyon kanallarında yayınlanması için yapılan tüm hazırlık ve izin çalışmalarının tamamlandığını ve bu ay içinde yayınlanacağı müjdesini verdi. Yetişener, “kamu spotu olarak hazırlanan bu filmlerin, doğrudan hedefimiz ve görevimiz olan kamuoyunu bilinçlendirmeye hizmet ettiğine inanıyoruz” dedi.  

Üretim ve ihracatta artış, ithalatta gerileme var 
Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel de toplantıda,Türkiye İMSAD’ın 2014 yılı ilk Ekonomi Raporu’nu paylaştı. “İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü 2014 Yılı Gelişmeleri ve Beklentiler” raporuna göre, inşaat malzemeleri 12 alt sektöründe Ocak ayı sanayi büyümesi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 ve üzerinde gerçekleşti. 7 alt sektörde ise üretim artışı yüzde 20 ve üzerinde oldu. 

İnşaat malzemesi üretimdeki yaşanan bu ciddi artış, ihracatta da görüldü. Raporda yer alan verilere göre, bu yılın Ocak ayında inşaat malzemesi ihracatı 1,75 milyar dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,9 oranında artış gösterdi ve uzun bir süreden sonra aylık ihracat artışı iki haneli rakamlara ulaştı. Ocak ayında Türkiye’nin inşaat yıllık ihracatı 21,54 milyar dolara yükselerek, yıllık ihracat artışı yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Türkiye inşaat malzemeleri sanayi 2014 yılına “üretim ve ihracat artışı” ile girerken, sektörün yıl boyunca iç pazarla birlikte ihracat ağırlıklı büyümesi bekleniyor. Öte yandan 2013 yılında inşaat malzemeleri ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 21,3 oranında arttı ve 10,37 milyar dolara ulaştı. 2014 yılı Ocak ayında ise ithalat yüzde 7,4 oranında düştü ve 718 milyon dolara geriledi. Böylece inşaat malzemesi yıllık ithalatı 2014 Ocak ayı itibariyle 10,31 milyar dolar oldu.  

Konut kredileri yükseldi, satışlar düşme sinyali verdi
Dr. Can Gürlesel’in rapora dayanarak verdiği bilgiye göre, konut kredisi aylık ortalama faizi oranları 2013 yılını yüzde 0,98 seviyesinden kapatırken, 2014’te artış eğilimine girdi. 2014 Ocak ayında yüzde 1, Şubat’ta yüzde 1,04 seviyesine yükselen ortalama aylık konut kredisi faizi, Mart’ta da artışını sürdürdü ve 1,08 oranına ulaştı. Konut kredisi ortalama faiz artışının önümüzdeki aylarda sürmesi bekleniyor. 
 
Bununla birlikte konut satışları 2014’ün ilk iki ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 oranında geriledi ve satılan konut satışı 170 bin 236 adet oldu. Yeni konutların fiyat artışlarında da yavaşlama dikkati çekti. Buna göre, 2014 Ocak-Şubat aylarında yeni konut fiyat artışları 0,85 oldu. Yeni konut fiyatlarında en yüksek artış ise yüzde 15 ile 3+1 tipi konutlarda görüldü. Yeni konut fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 13,7 oranında gerçekleşti.Türkiye İMSAD’ın Mart 2014 Ekonomi Raporu’na göre; ekonomi, inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe öne çıkan 2014 yılına ilişkin bazı ilk veriler:  

İşsizlik 2013 Aralık ayında yüzde 10 oldu.  Sanayi üretimi Ocak’ta yüzde 7,1 oranında arttı. Cari açık 2014 yılında gerilemeye başladı ve Ocak ayında yıllık 64,0 milyar dolar oldu. Kredi büyümesi yavaşlıyor; yıllık yüzde 22,6 oranında. İnşaat sektöründe istihdam 2013 Aralık ayında 1,75 milyon oldu.  Türk Lirası kredi faiz oranları artıyor; yıllık yüzde 14,5 oranında. ABD’de inşaat ve konut sektörlerinde toparlanma sürüyor. 
Avrupa Birliği ülkelerinde inşaat sektörü 3 yılın sonunda ilk kez 2014’te büyüdü.   2014’ün ilk iki ayında konut satışları yüzde 3,2 oranında geriledi. 

Yeni konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 13,7 oranında gerçekleşti. Konut kredisi aylık ortalama faiz oranı yükselme seyrinde ve 2014 Mart ayında yüzde 1,08 oldu. İnşaat malzemesi sanayi üretiminde kuvvetli artış görüldü.2014 Ocak ayında yüzde 16,9 artan ihracat 1,75 milyar dolar oldu.İthalat yüzde 7,5 oranında geriledi ve 718 milyon dolar olarak gerçekleşti. 




<< Önceki Haber İmsad üretim ve ihracatını arttırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER