Marmaray'ın açılışı, kentsel dönüşüm ve 3. köprüde sona yaklaşılması çeşitli oranlarda İstanbul’da konut bölgelerine değer kazandırmış bulunuyor.
Eva Gayrimenkul tarafından her sene Aralık ayında güncellenen ve İstanbul’un markalı konut piyasasının nabzını tutan raporunda konut bölgelerinin değer artışı detaylı bir şekilde ele alınıyor. Rapordan çıkan sonuçlar, 3. Köprü çalışmalarının ilerlemesinin ve Marmaray'ın açılışının değer artışında etkili olduğunu ortaya koyuyor. EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Araştırma ve Raporlama Yöneticisi Gökçen Taşkın'ın gerçekleştirdiği araştırmaya gore; son bir yıl içinde Marmaray'ın açılışı, kentsel dönüşümlerin hız kazanması ve 3. köprüde sona yaklaşılması çeşitli oranlarda İstanbul’da konut bölgelerine değer kazandırmış bulunuyor.
Değer artışı %30'un üstüne kadar çıkıyor
Raporda değer artışı %5 - %10 arası, %10 -%20 arası, %20 - %30 arası ve %30 üstü olmak üzere dört ana grupta toplanıyor. En çok değer kazanan bölgelerden biri olan Kemerburgaz’da 3. Köprü projesinin etkili olduğu belirlenirken, son dönemde yatırımcıların gözde bölgesi Kağıthane - Seyrantepe de değer artışı açısından hızlı bir ivme yakalamış bulunuyor. Marmaray’ın Kazlıçeşme çıkışının olduğu bölgelerde son dönemde birçok projenin geliştirildiğini ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Yöneticisi Taşkın, Marmaray’ın devreye girmesi ve bölgenin konumu itibariyle tercih edilebilir bir bölge olmasının neticelerinin olumlu olduğunu, bundan dolayı bölgenin en çok değer kazanan yerler arasına girdiğini belirtiyor.
Bazı bölgeler değer artışında irtifa kaybetti
Taşkın, son dönemlerde en çok değer kazanan bölgelerden biri olan Kartal - Maltepe'nin geçtiğimiz dönemdeki ivmeden sonra doygunluk kazanmış olduğunu kaydederek, bundan dolayı içinde bulunduğumuz dönemde değer artışının geçtiğimiz döneme kıyasla daha az olduğunu ifade ediyor. Bu duruma başka bir örneğin de Ataşehir ve Şerifali olduğunu belirten Taşkın, bu bölgelerde de belirgin bir doyum yaşandığından değer artışlarının geçtiğimiz döneme oranla daha az olduğunu söylüyor.
Yine geçtiğimiz döneme kıyasla değer artış yüzdesi nispeten azalan bölgelerden birinin de Basın Ekspres ve Güneşli çevresi olduğuna değinen Taşkın, bu bölgede son iki üç yılda otel, ofis, AVM, konut veya hepsinin yer aldığı karma projelerin geniş arsalar üzerinde geliştirildiğini, bununla birlikte konum avantajından da yararlanılan bir bölge olduğunu kaydediyor. Raylı sistem projeleriyle de bölgenin değer artışının desteklendiğini ifade eden Taşkın, ancak son bir yılda bölgedeki markalı konut projeleri üzerinde yapılan analiz neticesinde değer artışının geçtiğimiz döneme kıyasla azaldığını tespit ettiklerini belirtiyor. "Bu da bölgenin belirli bir doygunluğa eriştiğini gösteriyor" diyen Taşkın, yaşanan gelişmelerin sonucunu şu şekilde değerlendiriyor: "Tabii bu durum bölgenin bir daha değer artışı kazanmayacağı anlamına gelmiyor. Gayrimenkul gündemi her an değişebilen İstanbul’da yeni projeler ve ulaşım sistemleriyle beraber değer artışlarındaki dengeler de değişebiliyor."