Kentsel dönüşüm çalışmaları uluslararası şirketlerin de ilgisini çekiyor. Yabancı firmalar ağırlıklı olarak kira getirisi yüksek olan AVM ve ofis gibi yatırımlara yöneliyor.
Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Gaziosmanpaşa gibi yapı yoğunluğunun yüksek, yapı niteliğinin ve mekansal yaşam kalitesinin düşük olduğu ilçeler İstanbul’da ‘Riskli Alan’ ilan edilen bölgeler arasında başı çekiyor.Büyüklüğü 400 milyar dolara yaklaşan kentsel dönüşüm projeleri, uluslararası firmaların da ilgisini çekti. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son iki yıldan bu yana özellikle Avrupalı firmaların kentsel dönüşümle ilgilenmeye başladıklarını kaydederek, “Daha çok Beşiktaş, Levent, Gayrettepe gibi bölgelere bakıyorlar” dedi. Dünya Gazetesinin haberine göre; Türkiye’nin 5 yıldır yakaladığı büyüme grafiğinin yabancı alıcılara cazip geldiğini kaydeden Maya, yabancıların özellikle satıp çıkmak yerine kira getirisi olan AVM ve ofis gibi yatırımların yanı sıra kent merkezinde A plus proje yapılacak arsalarla ilgilendiğini söyledi.
İstanbul’daki toplam 11 milyon metrekarelik riskli alanın yüzde 98’inin 2013’te ilan edildiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Bu alanların en büyük kısmı (yaklaşık yüzde 35) Gaziosmanpaşa sınırları dahilinde yer alıyor. Fikirtepe’de bu oran yüzde 12, Armutlu’da ise yüzde 14 seviyesinde. Fikirtepe ve Gaziosmanpaşa’da çalışmalar başladı. Armutlu'da ise çözüm sürecine yönelik çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
2013'te 30 bine yakın değerleme yaptıklarını, bunun yüzde 60’ının konut içerikli olduğunu aktaran Maya, özellikle Anadolu Yakası’nda çok fazla talep aldıklarını söyledi. Türkiye’deki toplam yatırımların neredeyse yüzde 50’sinin inşaat sektöründen kaynaklandığını ifade eden Maya, “Bunun da yüzde 75’i konutla ilgili yatırımlardan geldi. Son 5 yılın ortalamasına bakıldığında 743 bin adet konut satışı karşımıza çıkıyor. 2013 yılında ise 1 milyonun üzerinde gerçekleşen konut satışının sektöre umut dağıttığını görüyoruz” dedi.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2014’ün ise daralma yılı olacağını öngördü. Bu yılın ilk döneminde alım tarafında yüzde 10’luk bir daralma olduğunu ifade eden Maya, “Yılın genelinde ise 20’ler civarında bir daralma olabileceğini düşünüyoruz. 2014’ün siyasetin ekonominin önüne geçeceği bir yıl olma ihtimali giderek güçleniyor. Konut piyasasının da en önemli tetikleyicisi olan gösterge faizler tekrar ne zaman 2013 yılı 2. çeyreğindeki düzeye iner tahmin etmek güç. Bu durum son günlerin moda deyimiyle konut balonunu ortaya çıkarır mı sorusunu akla getiriyor” dedi.