Çamlıbel, ‘Green Retrofitting (Yeşil Tadilat)’ın gelecek günlerde daha fazla gündeme geleceğini ve dünyada artık bu konudan çok söz edildiğini belirtti.
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel bu sene 7. Kez düzenlenen EkoDesign 2014’te ‘Binadan Yerleşim Ölçeğine Green Retrofitting’ konulu panele moderatör olarak katıldı. Çamlıbel Green Retrofitting (Yeşil Tadilat)’ın gelecek günlerde daha fazla gündeme geleceğini ve dünyada artık bu konudan çok söz edildiğini belirtti. Soyak Yayınlarından çıkan Yeşil Karne ve geçtiğimiz günlerde yayınlanan Kurumsal Sorumluluk Raporu hediye edildi. Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, Yapı-Endüstri Merkezi’nde düzenlenen Ekodesign Konferansı’nda ‘Binadan Yerleşim Ölçeğine Green Retrofitting’ paneline moderatör olarak katıldı.Panelde Emlak Konut GYO YKÜ Haluk Sur, Turner International İş Geliştirme Direktörü Mehmet Sami Kılıç, Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım konuşmacı olarak yer aldılar.
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, geçtiğimiz günlerde jüri üyesi olarak katıldığı ve MIT’nin düzenlediği vaka analizi yarışmasında da Green Retrofitting’in (Yeşil Tadilat) gündeme geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “’Yeşil Tadilat’ olarak çevirebileceğimiz Green Retrofitting artık dünyada önemli bir trend. Yani eski binalar yıkılısın mı, yoksa elde mi tutulsun? Eski binaların tadil edilmesi yaklaşımı ön planda artık. Ancak temel koşul yeşil olmaları” dedi. Avrupa’da ve ABD’de Green Retrofitting’in önemli bir konu haline geldiğini de belirten Çamlıbel, genel kabulün mümkünse mevcut binaların kullanılması ve yeşil tadilat yapılması olduğunu söyledi.
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel “Artık Yeşil Tadilat’la (Green Retrofitting) mevcudun bir kısmını da olsa kullanma yaklaşımı çok ön plana çıkıyor. Burada önemli olan binanın, kullanıcının, çevrenin ve yasaların kriterlerine uyulması. Eğer tüm bu koşullar müsaade ediyorsa mevcut binalardan iyileştirme ile yararlanmak doğal olarak tercih edilen yöntem olacak. Ancak mevcut binada özellikle ofislerde kat yükseklikleri ve modern mekanik/elektrik sistemlere müsaade eden mevcut bir strüktür olması ve ülkemiz için en önemlisi de deprem şartnamesini sağlaması gerekliliği bulunuyor” dedi.
Panelistler tarafından her açıdan masaya yatırılan Green Retrofitting’in hem yerleşim ölçeğinde hem de bina ölçeğinde maliyetleri düşürdüğü, kentlere değer katarak tarihi dokuyu koruduğu üzerinde duruldu. Ancak her bina ya da yerleşimin de green retrofitting’e uygun olmadığı özellikle vurgulandı. Panelde, yeni yapılacak yeşil binaların yaklaşık %3’ü oranında gerçekleştirilecek bir harcamayla eski binalarda yeşil tadilat yapılabileceği vurgulanırken, yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda %10 ila 20 arasında da verim alınabileceği belirtildi. Üstelik yeşil tadilat görmüş binaların da yeni bina olarak kabul edilmesi; yatırımcısına satış ve kiralamada avantaj sağlayabiliyor.
Panelde ayrıca yeşil binaların devlet tarafından desteklenmesi de önemli bir mesaj olarak dinleyenlerle paylaşıldı. Yurtdışında kamu otoritelerinin yeşil binalara verdikleri teşviklerle ülkelerdeki enerji verimliliği ve tasarrufuna da katkıda bulundukları belirtildi. Verilen teşvikler arasında yeşil binalar için imarın yükseltilmesi, yeşil sertifikalı projelerin danışman firmalarının ücretlerinin temin edilmesi, 200-400 bin USD kadar bütçe desteği verilmesi, 3 yıl süresince % 40-60 civarında emlak vergisinden muaf tutulması, konu hakkında bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimlerin verilmesi gibi hususlar bulunuyor.
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel tarafından yönetilen Binadan Yerleşim Ölçeğine ‘Green Retrofitting’ konulu panelde, Çamlıbel dinleyicilere, ellerindeki keypad’lerle (elektronik oylama sistemi) yanıt verebildikleri 5 soru sordu. Enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda Dr. M. Emre Çamlıbel tarafından hazırlanan soruları en hızlı yanıtlayan 5 kişiye Soyak Yayınlarından çıkan Yeşil Karne ve Soyak Holding’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı Kurumsal Sorumluluk Raporu hediye olarak verildi.