DP'li Hasan Subaşı: 12
Eylül Anayasası
Türkiye için bir utançtır, değişmesi lazım
Anayasada 17 kez değişiklik yapıldığını belirten Subaşı, bugüne kadar yapılan değişikliklerin hiçbirinde öze dokunulmadığını belirtti. Değiştirilecek 26 maddenin 82 anayasasının özüne dokunacağını ifade eden Subaşı, bu nedenle gürültünün koptuğunu vurguladı.
DP üyesi Hasan Subaşı Antalya'nın
Finike ilçesinde hemşehrileriyle buluştu. Finike Girişimci İşadamları Derneği (FİGİAD)'nin Corendon Otel'de tertiplediği programa katılan Subaşı, Türkiye'nin gündemindeki en önemli konular hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
12 Eylül'deki
referandumda halkın önüne konulacak 26 maddeyi değerlendiren tecrübeli siyasetçi, maddelere bakıldığında 'hayır' denecek bir tarafın olmadığını belirtti. Değiştirilecek maddeler içerisinde 24 maddenin çok da önemsenmediğini, her parti tarafından hemen hemen
desteklendiğini ifade eden Subaşı, buna karşın
Anayasa Mahkemesi (AYM) ve
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (
HSYK)'ndaki değişikliklerin hayli
itiraz konusu olduğunu kaydetti.
Yargı bağımsızlığının zedeleneceği yönündeki endişelerin yersiz olduğunu dile getiren Subaşı, AYM'nin vermiş olduğu kararla da bu iddiaların temelsiz kaldığını vurguladı.
Hasan Subaşı, 12 Eylül'de yapılacak Anayasa değişikliğini memleketi Finike'de anlattı. Çağrıldığı her yere gidip dilinin döndüğünce anlatmaya çalıştığını belirten Subaşı, anayasada yapılacak 26 maddelik değişikliğin 1982
vesayet rejimi denilebilecek bu rejimi kurumsallaştıran anayasanın özüne dokunulması itibariyle çok önemli bulduğunu dile getirdi. Subaşı, "İşte şimdi bu değişikliklerle asker ve
sivil bürokrasinin yüksek yargının bu güne kadar pek de dokunulmayanlara bu anayasa değişikliğiyle kısmen de olsa dokunulmuştur." dedi.
Demokrasinin en güzel yolunun herkesin denetlenebilir olması ve dokunulabilir olması olduğuna dikkat çeken Hasan Subaşı, "Biz 10 yıl belediye başkanlığı yaptık. Dokunmayan kalmadı. Savcıya gittik, hakime gittik ifademizi verdik. Alnımızın akıyla çıktık. Siyasette hangi siyasetçi yargılanmadı, sorgulanmadı. Hatırlıyor musunuz liderlerden hapse girmeyeni. Peki diğerlerinden yargılanan, sorgulanan bu güne kadar gördünüz mü? Yeni yeni görüyoruz. Hata yapanların sorgulandığını, yargılandığını yeni görüyoruz ve bu değişikliklerde bir
takım dokunulmazlara dokunulmuştur." diye konuştu.
Şimdi yeniden A'dan Z'ye bir sivil anayasa yapma şansı doğduğunu ifade eden DP'li Hasan Subaşı, dünyanın her yerinde çağdaş anayasaların bireyin hak ve özgürlüklerini güvenceye aldığını, Türkiye'de ise tam tersi olduğunu kaydetti.
'Evet' demesinden dolayı
AK Parti ile bir pazarlığının söz konusu olmadığını belirten Hasan Subaşı, şunları söyledi: "Oylanan sadece 26 maddelik metindir. Bu metinin yararı vardır. Yeniden Türkiye'nin yeni bir anayasa yapmasına yol açabilir mi? Ben ona bakarım. Onu kimin hazırladığı benim için önemli değildir."