Raporda, yurtta kalan öğrencinin aldığı yemek bedeline bakılmaksızın işletmeye, gereksiz yere yemek ücretinin tamamının ödendiği tespit edildi. Parmak izi sisteminin çalışmadığı, imza föyü kullanıldığı ve listelerin sonradan sisteme işlenmediği belirtildi. Öğrencilere kahvaltı için 2,20 TL, akşam yemeği için 4,50 TL olmak üzere, günlük 6,70 TL yemek yardımı yapılıyor. Sayıştay raporuna göre öğrenciler bu miktar tutarında yemek almasa da fark işletmeciye ödendi.
Sayıştay tarafından hazırlanan 2013 Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Denetim Raporu, öğrenciye yemek yardımında da devletin zarara uğratıldığını ortaya koydu. Öğrenci başına günlük toplam 6,70 TL yemek yardımı yapılıyor, öğrencilerin belirlenen tutarda yemek almamasına rağmen aradaki fark yine de işletmeciye ödeniyor. Sayıştay’ın hazırladığı 2013 Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Denetim Raporu, devlet yurtlarında yapılan yemek yardımında devletin nasıl zarara uğratıldığını gözler önüne serdi. KYK’ya bağlı yurtlarda öğrencilerin yemediği yemek parasının işletmeciye gereksiz yere verildiği ortaya çıktı. Ayrıca raporda yemek yardımı uygulamasında, parmak izi sisteminin çeşitli nedenlerle çalışmadığı, öğrencilere isim ve imza föyü açılarak yemek yardımından faydalandırıldığı belirtildi. Bu listelerin ise sonradan sisteme işlenmediği ve otokontrol mekanizmasının devre dışı kaldığı tespiti yer aldı.
Öğrencinin işletmeden aldığı yemek bedeline bakılmaksızın ilgili işletmeye, yemek ücretinin tamamının ödendiği belirtilen raporda “Gözlemlerde, öğrencilerin akşam yemek yardım tutarı olan 4,50 TL’nin üzerinde alışveriş yapmaya isteksiz oldukları ve genelde 4,50 TL’yi aşmayacak şekilde yemek aldıkları görülmüştür. 4,50 TL’nin altındaki yemek alımlarında, aradaki fark işletmeciye yersiz olarak ödenmektedir.” denildi.
Raporda KYK’ya bağlı yurtlardaki yemek yardımıyla alakalı yurt müdürlüklerinde farklılıklar gözlendiği de belirtildi. Bununla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Bölge müdürlükleri, hatta aynı bölgeye bağlı yurt müdürlükleri arasında uygulama farkları bulunmaktadır. Kahvaltı ve akşam yemeği saatlerinden, yemek yardımı bedeli ile alınabilecek gıda türüne kadar farklılıklar arz etmektedir. Kimi yurtlarda, yemek yardımı ile sıcak yemek servisi dışında, çeşitli gıda ve meşrubat alma imkânı tanındığı görülmektedir. Yeknesak yemek yardımı uygulamasının olmaması sebebiyle, yurt müdürü veya lokanta-kantin işleticisinin konuya yaklaşım tarzı uygulamanın yönünü ve karakterini belirlemektedir.”
Öğrencilerin bu farklılıklar doğrultusunda bazı zamanlar sadece meşrubat ya da su aldığı ve yapılan yemek yardımından artan paranın işletmeciye kaldığı vurgulandı. Raporda ayrıca kanıtlayıcı evrak olarak, ödeme emri belgesi ekine, ilgili lokanta-kantin işletmesinden parmak izini okutmak suretiyle faydalanan öğrencilerin günlük sayıları dışında herhangi bir belge konulmadığına dikkat çekildi. Bununla ilgili olarak, “Yurtlarda yerinde yapılan inceleme ve denetlemelerde, ödeme emri belgesi ekine konulan, yemek yardımından faydalanan öğrenci sayılarını gösteren liste ile aynı sistemden istatistiki olmayan rastgele seçilen belirli bir tarihteki öğrenci sayıları karşılaştırılmış ve birbirleri ile uyumlu olmadıkları görülmüştür.” ifadeleri kullanıldı.